Vintage restaurering FAQ

Alle vintage instrumenter bliver nøje inspiceret. Trommerne bliver skilt fuldstændig ad. De nødvendige forbedringer bliver foretaget, det kan f.eks være: Limning, afretning af kanter (bearing edges), oprette / udskifte reifer, oppolering af kedel og hardware, smøring, nye skind monteres og stemmes. Eventuelle defekte dele bliver udskiftet.

Eksempel: lilletromme.
Trommen inspiceres og alder bestemmes. Reifeskruer, reifer, skind, seiding system, dæmper og spændehuse afmonteres. Alle delene renses, oppoleres og smøres. Ny seiding monteres. Bund- og topskind monteres og stemmes.

Eksempel: Speed King pedal.
Pedalen skilles ad totalt. ”Tårn” og diverse dele der indeholder gammel fedt lægges i et ”bad” som afrenser disse. Defekte dele udskiftes, kuglelejer rengøres, nyt fedt påføres og evt udskiftning af pedalkølle.

Hvordan finder man ud af om det kan betale sig at restaurere et vintage sæt ?
Før man sætter den store renovation i gang, skal man spille på sættet nogle timer. Herefter tror jeg at svaret giver sig selv, det vil stå nogenlunde klart for en, om man vil ofre nogle penge på det, eller bruge pengene på et nyt sæt i stedet. Brug den kritiske sans, den gode oplevelse skal være der, og i bekræftende fald så sæt sættet i stand så det bliver optimalt, det vil være alle pengene værd. Mange gange er vintage trommer ikke i god stand på grund af alder og opbevaring. Trommer der er 40 år gamle, og som er blevet opbevaret forkert, er ofte meget svære at have med at gøre. For det er en gennemgribende ting at restaurere et vintage trommesæt.

Få lavet et trommecheck før du køber et brugt vintage sæt.
Pris: kr. 680,-  ”Tilstands-rapport” vedlægges.

DRS Drums er dybt specialiseret i dette, og har lavet stort set alle slags reparationer på vintage sæt. Her følger en checkliste over generelle punkter man selv kan checke ved sit vintage sæt, om det har brug for en grundig restaurering. En meget simpel checkliste over de mest gængse problemer. Hvis du ikke selv har mod på det, har vi en service, hvor vi checker et vintage sæt for Kr. 680,-. Du får derefter en udførlig forklaring på hvilke ting der ikke er i orden, og et evt. tilbud på at få det lavet. Dette er f.eks. ideelt når man enten skal af med et vintage sæt, eller er i gang med at købe et. Så ved man nøjagtigt hvad der er i vejen med sættet, og kan derfor bedre få den rigtige pris for det, eller købe det til den rigtige pris.

Checkliste:

√ Tag skindet af din tromme(r): Sæt den på en plan flade. Kan du rokke trommen lidt op og ned eller står den helt fast ?
Står den fast er det ok, rokker den, skal den  sandsynligvis have lavet nye kanter.

√ Tag skindet af din tromme(r): Mål diameteren fra kant til kant på den ene led, og derefter på den anden. Både top og bund. Er trommen lidt oval ?
Hvis man af den grund har problemer med at få skind af og på, bør man seriøst overveje om det sæt er noget man gider bruge tid og penge på. Ovale kedler kan man intet gøre ved. Dermed ikke sagt at ovale kedler ikke kan lyde godt. De fleste vintage trommer er 1-2 mm ovale, men det betyder intet for lyden. Men sidder skindene for stramt, kan man ganske enkelt ikke stemme trommerne. trommer med de problemer er oftest mere end 3-4 mm skæve.

√ Har coatingen løsnet sig eller er den revnet nogle steder ?
Er den løsnet nogle få steder kan det godt reddes, men er den revnet kan man ikke. Så skal man overveje om man kan leve med det, eller om man vil have det coatet om.

√ Er hardwaren meget rusten ?
Megen tæring kan man ikke gøre så meget ved, mens overfladerust næsten kan fjernes helt.

√ Er trælagene i kedlen begyndt at gå fra hinanden ?
Tag skindet af trommen og undersøg om alle lagene i træet ligger tæt. Kan man trykke en tynd genstand ned mellem lagene ? Hvis lagene skiller skal man undersøge hvor langt ned i trommen lagene skiller. Er det kun nogle få cm. er det ikke et problem at reparere det. Er det meget langt ned i kedlen er det umuligt at lime alle lagene sammen igen, med deraf følgende lyd / klangtab.

√ Er der ens hardware på trommen, eller mangler der hardware ?
Hvis der mangler hardware eller er udskiftet hardware på trommerne, skal man undersøge om originale dele kan fremskaffes. Udskiftning af originalt hardware til uoriginale dele nedsætter værdien på trommerne.

√ Kan nye trommeskind passe på trommerne ?
Undersøg om nye skind kan passe på trommerne. Det kan ske at nye skind er for små. Der findes nogle skind fra hhv Remo og Aquarian der er lidt større end normalt, men ikke ret meget. Hvis disse heller ikke passer, kan der kun monteres naturskind, men at gøre det er yderst kompliceret og dyrt. Det er i sig selv et kæmpe kapitel at tage hul på.

Hvilket vintage mærke er bedst til min spillestil ?
Det er altid svært at vælge. Prisen på nogle sæt afskrækker én nok til, at man ved at det ikke skal være det. Men hvad ellers ? Hvordan adskiller de største vintage mærker sig fra hinanden, lydmæssigt såvel som kvalitetsmæssigt?

Her følger en kort beskrivelse af de 5 mest kendte og i al almindelighed mest eftertragtede vintage mærker:

Ludwig:
Det mest kendte vintage trommemærke. Fra ca. 1963 også det mest populære, pga. at Beatles’ Ringo Starr spillede på Ludwig. Leder man efter et godt vintage sæt til rock, er et Ludwig sæt et af de bedste valg, på grund af den dybe bløde lyd; kombinationen af forskellige træsorter. Er man efter en klassisk lilletromme lyd, kan man også finde det i en vintage Ludwig Supra Phonic; den mest indspillede lilletromme nogensinde, en klassiker, der kan erhverves for omkring 3500,- til  5000,-  kroner alt efter årgang. Andre klassikere som f.eks Ludwig Black Beauty lilletrommer fra de rigtige årgange sælges rask væk til 50.000 kroner.

Kendetegn ved Ludwig vintage trommer:
Meget varm og sumpet lyd med fin attack,  bedst i medium til dyb stemning, enkelt og funktionelt hardware, stor kedel-stabilitet. Kan restaureres for rimelige penge.

+ Meget holdbar coating.

+ Meget gode limninger.

+ Generelt hardware af solid kvalitet.

+ Nemme at vedligeholde.

+ Stort udvalg på brugtmarkedet.

– Specielt gulv-tammer kan være meget ovale.

– Kan være svære at recoate pga. af den meget stærke originallim.

– Der findes mange vintage Ludwig sæt af mindre god kvalitet.

 



Gretsch:

Et af de ældste trommemærker, og et af de mest legendariske. Gretsch har altid været jazzernes foretrukne trommesæt, pga.” That Great Gretsch Sound”, et udtryk der kommer af den kedelkonstruktion, der til stadighed trækker mange trommeslagere til. Kombinationen af en ultratynd kedel, den specielle Gretsch maling på indersiden af kedlen, de støbte reifer, og det meget solide US hardware, har gjort at de gode vintage Gretsch trommer altid er i høj kurs. Specielt er “round-badge” Gretsch trommer de mest efterspurgte.

Kendetegn ved Gretsch vintage trommer:
Egner sig bedst til medium til høj stemning. Sprød klang, stor lyd. Dyre i restaurering, dog oftest en god investering.

+ Vintage Gretsch trommer er som regel meget unikke og individuelle i lyden.

+ Klassisk trommedesign.

+ Mulighed for at få et sæt som ikke ret mange har.

– Stort set alle vintage Gretsch trommer er mere eller mindre skæve / ovale.

– Meget lille konsistens i kedelkonstruktion, mht. indvendige / udvendig kantvinkel og også størrelse.

– Mindre gode limninger.

– Stor mulighed for skæve støbte reifer.


Slingerland:
Også et af de allerældste mærker, der kan dateres tilbage til sidste århundrede. Kendt specielt for deres”Radio King” trommer, lavet af eet stykke træ, i stedet for finér. Regnes den dag i dag for noget af det ypperste indenfor vintage trælilletrommer. Trommesættene af ahorn er også efterspurgte, dog knap så meget som hverken Ludwig eller Gretsch, selvom de lydmæssigt er meget allround. Også kendt for at have sponsoreret to af de største legender i sidste århundrede: Gene Krupa og Buddy Rich.

Kendetegn ved Slingerland vintage trommer:
Allround lyd, kan stemmes højt og lavt, blød og varm lyd. Knap så karakteristiske i lyden som Grestch eller Ludwig. Hardware af god kvalitet, unikke “stick-saver” reifer. Forholdsvis nemme at restaurere.

+ Stick Saver hoops / reifer.

+ Kan have en fantastisk lyd.

+ Forholdsvis nemt at fremskaffe reservedele til.

+ Ret stort udvalg på brugtmarkedet.

– Dårlige limninger.

– Skal jævnligt efterses.

– Ofte dårligt forarbejdet.

– Dårlige gevind i hardware.



Leedy:
Leedy er et af de mere sjældne mærker, startet som Leedy mærket, der blev et innovativt firma i de første 40 år afsidste århundrede, senere sammen med Ludwig i firmaet Leedy & Ludwig og blev senere købt af Slingerland, og blev efter det, både i udseende og lyd, stort set det samme som Slingerland. De mest interessante er trommer fra ca. 1960 og bagud, da det hed enten Leedy eller Leedy & Ludwig. Træsorten der er brugt er ahorn, med kedler både med eller uden forstærkede kanter. Af kendere efterspurgt pga. af den høje konstruktionsmæssige kvalitet, men de gode sæt er uhyre sjældne i DK.

Kendetegn ved Leedy vintage trommer:
Meget fyldig allround lyd, kan stemmes højt og lavt. Kedlerne uden forstærkede kanter har meget lang sustain. Simpelt og effektivt hardwaredesign. Forholdsvis nemme at restaurere.

+ Suverænt håndværk.

+ Stor lyd.

+ Solidt hardware.

– Sjældne i DK.

– Dårlige limninger ala Slingerland.



Premier:
Premier er også et af de allerældste mærker, og det eneste europæiske på listen. På grund af geografi, har deraltid været en del vintage Premier sæt i DK. Premier er specielt kendt for deres sublime forkromning. Man kan godt finde Premier sæt der er 50 år gamle, men hvor hardwaren står som funklende nyt. Deres 60′er og 70′er trommer har mange efterhånden fået øjnene op for, også i takt med at gode amerikanske sæt er blevet sværere at få fat på.

Kendetegn ved Premier vintage trommer:
Allround lyd, deres 60′er trommer med støbte reifer har en meget blød og varm lyd. Deres flot udformede bespændinger. Man får meget tromme for forholdsvis få penge.

+ Fantastisk forkromning på hardware.

+ Stort udvalg på brugt markedet.

+ Blød varm lyd.

– Irriterende reifeskruer med kærv.

– Mange forskellige kvaliteter.

– En del årgange og størrelser af Premier’s trommer har det man kalder “P” størrelser, hvilket betyder at man skal have specialskind fra Remo lavet til netop disse trommer. Udvalget er helt nede på enten Pinstripe eller Ambassador.